Medewerkers aan het woord

Elsbeth Rijk (Cliëntcoach Prettig Thuis)

‘Ik ben met 101 dingen bezig’

“Toen mijn jongste kind naar school ging, begon het te kriebelen. Ik wilde zorgen en kwam bij Zorgbalans terecht. Eerst werkte ik als gezinverzorgster, later als verzorgende in de thuiszorg en als planner. Op dit moment ben ik cliëntcoach bij Prettig Thuis, onderdeel van Zorgbalans. Wij geven mensen thuis de zorg en welzijn die ze in een woonzorgcentrum ook zouden krijgen.

Cliëntcoach is een heel afwisselende baan, echt iets voor mij. Ik ben met 101 dingen bezig, indicaties regelen, bezoekjes afleggen aan huisartsen, plannen, een team aansturen, contact met familieleden onderhouden. Als een collega ziek is, ga ik zelf bij cliënten langs om zorg te geven en desnoods even de ramen te lappen. Ik geniet nog steeds enorm van mijn nieuwe job.”

Elsbeth Rijk, cliëntcoach Prettig Thuis

 

Irma Dubbelaar (Eerst Verantwoordelijk Begeleider)

“Als ik achterom kijk, ben ik verbaasd over mijzelf. Dat ik me zo zou ontwikkelen in de zorg, had ik nooit durven dromen. Elke keer opnieuw kreeg ik de kans om verder te komen met een nieuwe opleiding.

Ik begon hier als woonzorgmedewerker. Het directe contact met de bewoners opende voor mij een heel nieuwe wereld. Ik wilde leren om mijn cliënten beter te begeleiden dus het begon direct te kriebelen toen ik over de opleiding Helpende hoorde. Toch twijfelde ik ook. Kan ik het aan om mensen lichamelijk te verzorgen? Is dit te combineren met mijn gezin? Mijn manager was mijn twijfel op een dag zat en schreef mij gewoon in. Dat hielp, mijn twijfel was direct weg.

Direct hierna deed ik de opleiding tot verzorgende IG. Die was een stuk pittiger. Ik moest ‘ineens’ studeren, toetsen maken, verslagen schrijven en …ik slaagde. Ik twijfelde dan ook geen moment toen mijn manager vroeg of ik EVB wilde worden. Vol energie ging ik mijn derde opleiding in. Een vriendin van me zegt: ’Oh, maar jij bent nog niet klaar bij Zorgbalans!’ En dan denk ik ook.”

‘Vol energie ging ik mijn derde opleiding in’

Irma Dubbelaar, Eerst Verantwoordelijk Begeleider (EVB) in verpleeghuis Velserduin IJmuiden

 

Moos Vredenburg (Medewerker servicebalie)

“De zorg was geen bewuste keuze. Ik zocht gewoon een tijdelijke baan en vond er een bij Zorgbalans als huishoudelijk medewerker, of alfahulp zoals dat toen heette. Tot mijn verbazing bleek ik goed met ouderen te zijn. Ik ontdekte dat ik geduld had en een klik met hen voelde. Al snel kon ik een interne opleiding tot verzorgende volgen en in de Thuiszorg werken. Daarna ben ik steeds voor andere functies gevraagd. Thuisbegeleiding, chronisch zieken, mensen met dementie. Dat is echt iets voor jou, kun jij dat niet opzetten?, zei iemand dan.

15 jaar geleden speelde mijn rug op. Ik kreeg een baan op het secretariaat en later bij Inkoop. Nu werk ik al 8 jaar bij de servicebalie. Hier doe ik verschillende werkzaamheden: bezoekers ontvangen, telefoon beantwoorden, de kas beheren, reserveringen. En ik werk een paar uur per week bij onze ondernemingsraad (OR). Ik vind het erg leuk om mee te denken over dingen waar je normaal gesproken niet over hoort. Zoals: intern solliciteren, welke regels gelden daarvoor?

Ik zit op mijn plek. De sfeer is goed, er is altijd tijd voor een praatje, een geintje. Ik vind het nog steeds leuk. Anders zat ik hier niet meer! Wel merk ik dat ik er iets bij wil doen. Dat komt vanzelf wel, als ik erover begin.”

'Bij Zorgbalans zit ik op mijn plek’

Moos Vredenburg, Medewerker servicebalie op hoofdkantoor Schipholpoort