Ouderengeneeskunde saai? Integendeel!

Paul de Kruijff

“Als geneeskundestudenten denken aan een patiënt, dan hebben zij een twintiger voor ogen die net een heldhaftige ingreep in het ziekenhuis achter de rug heeft, en binnen een week weer op de tennisbaan staat. Maar dat is niet de realiteit. De wachtkamers zitten vol met ouderen. Saai? In tegendeel, het is een populatie met een rijke levenservaring ", zegt Paul de Kruijff (28), basisarts bij Zorgbalans.


Ouderengeneeskunde… wellicht sta je er als jonge arts of student niet bij stil, maar ongeacht welk specialisme je kiest (enkele uitzonderingen daar gelaten) zullen de meeste patiënten die jij in je leven zal gaan behandelen voornamelijk ‘ouderen’ zijn. Een bijzondere populatie waarin je een brug moet zien te vormen tussen de medische kennis en de levenservaring die patiënten rijk zijn.


Succesvol ouder worden is helaas niet voor iedereen weggelegd. Echter, voor veel mensen valt er met minimaal beleid nog grote winst in de gezondheid of kwaliteit van leven te behalen. Een vak waarbij het soms om contra-intuïtieve keuzes gaat, bijvoorbeeld om een patiënt niet meer in te sturen omdat de eigen omgeving meer comfort lijkt te bieden of juist pragmatisch een behandeling starten zodat belangrijke mijlpalen nog bereikt kunnen worden.

 
“In de eerste maanden als arts-assistent ouderengeneeskunde word je direct geconfronteerd met lastige medische- en/of levensvraagstukken waarin alle domeinen centraal staan. De oplossing vind je niet terug in de leerboeken, standaarden of protocollen, maar daagt je uit om jezelf verder als arts te vormen en tot de juiste patiëntgerichte beslissing te komen. Werken in de ouderengeneeskunde legt een brede en prachtige basis voor vrijwel elk vervolgspecialisme en een unieke blik op de essentie van de late levensfase” aldus Paul.

Ben je (bijna) afgestudeerd student geneeskunde en zoek jij een plek om werk- en levenservaring op te doen? Of heb je vragen over het werken in de ouderenzorg? Schroom dan niet om contact op te nemen met het Werving & Selectie team van Zorgbalans. Maar ook Paul staat je graag te woord als je vragen hebt. Bel of mail ons gerust via 023 - 8 918 363 of werken@zorgbalans.nl
Direct solliciteren op een vacature basisarts bij Zorgbalans? 


Vacature basisarts Haarlem: https://bit.ly/3dyUsas

Vacature basisarts IJmuiden: https://bit.ly/2BBYm4b