Presentie of present zijn. Logisch, of toch niet?
"Nieuwsgierig als ik ben heb ik me aangemeld voor de training over Presentie, een interessante theorie van Prof. dr. A.J. Baart over hoe zorg zou moeten zijn." vertelt Mariska Verduin, HBO verpleegkundige bij Zorgbalans.
Als HBO verpleegkundige bij Prettig Thuis van Zorgbalans wil ik mij blijven ontwikkelen. Ik voer hier regelmatig gesprekken over met mijn manager. In 2003 ben ik begonnen bij Zorgbalans als verzorgende B en daarna heb ik diverse opleidingen gevolgd tot ik in 2018 mijn getuigschrift voor HBO verpleegkundige behaalde.
De drang om mij als professional te blijven ontwikkelen is er vandaag de dag nog steeds dus toen mijn manager aangaf dat er voor een aantal medewerkers van Zorgbalans een speciale training gegeven zou worden over Presentie, werd ik direct enthousiast. Maar stiekem was ik ook een klein beetje sceptisch want Presentie is toch de normaalste zaak van de wereld? Zijn wij in de zorg niet altijd bezig met "cliëntgericht werken’’? Zou ik hier dan wel iets van opsteken? Nieuwsgierig als ik ben heb ik me aangemeld.
Iedereen een andere bril
Tijdens de eerste bijeenkomst bleek dat ik de enige medewerker was met een zorgachtergrond. De training bestond uit vier middagen. De deelnemers; 4 trainees met heel verschillende achtergronden, twee collega’s van Werving & Selectie, één manager en ik . Deze diversiteit maakte de bijeenkomsten erg leerzaam want iedereen kijkt door een andere bril naar de zorg en naar Presentie. Door elkaar de ruimte te geven en naar elkaar te luisteren konden wij allerlei zaken vanuit andere perspectieven bekijken.
Waarnemen
Zo werd mij duidelijk dat Presentie helemaal niet zo logisch is. Ik ben een persoon die van nature erg oplossingsgericht werkt. Maar is mijn oplossing wel wat de ander nodig heeft? In deze training heb ik geleerd niet meteen een oplossing aan te dragen maar eerst open waar te nemen. Wat gebeurd en nu feitelijk? Wat is mijn perspectief? Wat zou het perspectief van de ander kunnen zijn? Wat is de uiteindelijke bedoeling van zorg; de verpleegkundige behandeling of het gesprek? En dan uiteindelijk, wat is op dit moment de juiste benadering?
Presentie heeft alles te maken met de verbinding aangaan met de ander. Pas als je met iemand bent, kun je er voor iemand zijn. Presentie kun je niet alleen toepassen van zorgverlener naar zorgvrager maar dit kan je ook heel goed toepassen bij collega’s of zelfs in je privé leven.
Geïnspireerd als ik ben door deze training weet ik, ik ben nog lang niet uitgeleerd!
Werken bij Zorgbalans
Ben je (bijna) afgestudeerd verpleegkundige en zoek jij een plek om nog meer werk- en levenservaring op te doen? Heb je vragen over het werken in de ouderenzorg? Of specifiek over werken bij Prettig Thuis? Schroom dan niet om contact op te nemen met het Werving & Selectie team van Zorgbalans.
Maar ook Mariska staat je graag te woord als je vragen hebt. Bel of mail ons gerust via 023 - 8 918 363 of werken@zorgbalans.nl
Direct solliciteren op een vacature Verpleegkundige bij Zorgbalans? Dat kan hier: https://bit.ly/34wtH4l