Werken in de thuiszorg was niet mijn eerste keuze

 

 

“Steunkousen horen erbij maar verder klopt het imago van de thuiszorg helaas niet. Het is dynamisch en zeer afwisselend en bovendien bouw je contacten op die je leven enorm verrijken.”

De wijkverpleging is onder hbo-studenten niet populair. Het werk zou ‘niet complex en uitdagend genoeg’ zijn. Maar hoe gaat het er echt in de wijk aan toe? Op pad met Job Meijndert (29), Wijkverpleegkundige bij Zorgbalans.

Werken in de thuiszorg, eerlijkheidshalve niet mijn eerste keuze tijdens de opleiding HBO-V. Net als het merendeel van mijn medestudenten had ik destijds voor ogen om het ziekenhuis in te gaan, brede ervaring op te doen om mij vervolgens te specialiseren. Waarin? Er waren een aantal denkbare opties, de een voor de hand liggender dan de ander... Orthopaedie, vanwege mijn sportachtergrond, intensive care vanwege de complexiteit? Spoedeisend met het perspectief tot ambulanceverpleegkundige, of als je dan toch het maximaal haalbare wilt, op de Lifeliner als verpleegkundige van het Mobiel Medisch Team?

In 2017 maakte ik kennis met het gedachtengoed van Zorgbalans om mensen in hun eigen omgeving te ondersteunen om zo lang mogelijk op een eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven. Het zwaartepunt en tevens de complexiteit van het werk lag hierdoor niet zozeer op technisch vlak, maar met name op het ontwerpen van de zorg. Zorg die niet alleen past bij, maar belangrijker misschien wel, beredenerend is vanuit de behoefte van de cliënt. Dit gedachtengoed sprak me aan en daarnaast bleek het vak zo veel leuker en dynamischer dan het imago ervan!

Werkinhoudelijk zijn de dagen erg afwisselend, je route simpelweg afdraaien is geen optie als je optimale aansluiting zoekt bij jouw cliënten. Van basiszorg tot complexe wond- of stomazorg, geen zorgvraag is identiek en voor elk opleidingsniveau en interessegebied is wel aanknoping.

 Omdat je werkt vanuit een zelf organiserend team ligt er naast de operationele zorg nog een extra uitdaging. Je werkt als team samen om de zorg optimaal af te stemmen, het teamproces dient geborgd te zijn. Dit doe je samen en krijgt gestalte door middel van aandachtsgebieden. Zo heeft iedere collega een deelverantwoordelijkheid. De financiën dienen gedaan te worden, middelen en materialen moeten op voorraad zijn, je personele bestand op orde, en als team onderling dient naast de kwaliteit ook de sfeer goed te zijn; taken die je samen volbrengt.


Werken in de thuiszorg bij Zorgbalans

Ben jij een potentiële collega met de missie om mensen optimaal te ondersteunen om op eigen wijze vorm en inhoud te geven aan hun leven, wil je dit samen met leuke collega’s doen, bij een werkgever die wil investeren in jou? Neem dan contact op met Werving & Selectie van Zorgbalans via werken@zorgbalans.nl

Maar ook Job staat je graag te woord als je vragen hebt. Bel ons gerust via 023 - 8 918 363 

Direct solliciteren op een vacature Wijkverpleegkundige bij Zorgbalans? Dat kan hier: https://bit.ly/3n9pn0Y

Nieuwsgierig naar het verhaal van Job en zijn cliënt Fred (op de foto)? Hier lees je meer over de bijzondere connectie die zij met elkaar hebben: https://bit.ly/3b7UnMi